Kuchnia

ciastka

Pyszne ciasteczka z jabłkami
Składniki:
- 2 kostki tłuszczu(ja używam 1 kostkę "kasi" i 1 kostkę masła)
- 1 kg mąki
- 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Wykonanie:
Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe). Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder).
SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation