Kuchnia

mięsa

Kaczka pieczona w Martini

Porcja: 4
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki:
1 kaczka
3 papryki kolorowe
1 marchewka
1 seler
1 korzeń pietruszki
1 cebula
200 ml Martini
sól, pieprz
majeranek
jagody jałowca
łyżka miodu

Przygotowanie:
Kaczkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Gdy rosół z kaczki będzie gotowy przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Warzywa kroimy w paski lub kostkę i dusimy na małym ogniu podlewając go zebranym z rosołu tłuszczem z kaczki oraz Martini. Doprawiamy solą, pieprzem oraz innymi ziołami i miodem po czym przekładamy do naczynia z kaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200 C przez godzinę .Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę tak by grzbiet kaczki zarumienił się – polewamy go powstałym sosem. Kaczkę podajemy z kaszą gryczaną oraz surówką z pora i jabłka. Smacznego!
Google+
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation