Kuchnia

gotowanie

Składniki na 4 porcje:
4 udka z kurczaka
1kg ziemniaków
1 czerwona cebula
80ml oleju roślinnego np. rzepakowego
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Udka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. Przełożyć do miseczki.
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Dodać do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając ręką. Wstawić na 30 min. do lodówki.
W tym czasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki lub mniejsze części z zależności od wielkości ziemniaków.
Cebulę obrać i pokroić na kawałki.
Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać. Kolejno przełożyć do brytfanny (z całą marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5godz. w temperaturze 200°C, bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation