Kuchnia

obiady

Roladki z bakłażana z fetą

1 spory dojrzały bakłażan
1 kostka sera typu bałkańskiego
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
1 łyżka świeżego tymianku
1 strączek chili
oliwa z oliwek
pieprz.
Bakłażana myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na plastry, posypujemy solą i odstawiamy, aż na plastrach pojawi się „rosa”. Plastry bakłażana delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy. Przed grillowaniem każdy plaster smarujemy delikatnie oliwą.
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek, posiekaną w bardzo drobną kosteczkę papryczkę chili oraz czosnek i zioła.
Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy porcję farszu, plastry zwijamy w ruloniki, spinamy wykałaczką.
Przed podaniem dobrze chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation