Kuchnia

Torty - krok po kroku

Bogacz

Składniki
Ciasto kakaowe:
9 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
6 łyżeczek ciemnego kakao
2 gorzkie czekolady (zostaw 4 kostki do dekoracji)
1,5 kostki masła 82%

Puszka brzoskwiń
Krem czekoladowy Nutella 300g
1 litr kremówki 30% lub 36% + żelatyna 4 łyżeczki+4 łyżeczki cukru pudru
Tabliczka białej czekolady
1 puszka dobrej jakości kajmaku (Gostyń)


wymiar blachy : 22cm/33cm
Sposób przygotowania
1. czekolada - krok 1
Czekoladę z masłem rozpuszczamy na ciepło. Ostudzić.
2. ciasto - krok 2
Wbijamy 3 jajka ,a resztę oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do miski z całymi jajkami. Dodajemy cukier i ubijamy.
3. ciasto - krok 3
Dodaj roztopioną i lekko ostudzoną czekoladę z masłem. Mieszamy. Dodaj mąkę, proszek i kakao. Wymieszaj na jednolita masę. W osobnej misce ubij białka i dodaj je do masy delikatnie mieszając.
4. ciasto - krok 4
Ciasto przelewamy do 3 równych blach i pieczemy każdą po 25 minut w 180-200 stopniach. Lub w całości na 1 blasze przez 1 godzinę w 180 stopniach. Sprawdzając wykałaczką czy ciasto est wypieczone. PO wystudzeniu przetnij na 3 części. Ja zawsze piekę każdą blachę osobno bo mam wtedy 3 równe blaty.
5. ciasto - krok 5
Złożenie ciasta: Na ciasto kakaowe kładziemy pokrojone w księżyce brzoskwinie.
6. śmietana - krok 6
Ubij 0,5l kremówki, dodaj cukier puder i przygotowaną rozpuszczoną żelatynę (wsyp do kubka 2 łyżeczki żelatyny zalej 2 łyżkami wody , wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej aby ją rozpuścić, dodaj 1 łyżke ubitej śmietany i wymieszaj w kubku. Dodaj zawartość do reszty kremówki i szybko zmiksuj aby nie pojawiły się grudki.) Wyłóż kremówkę na brzoskwinie.
7. czekolada - krok 7
Na drugim blacie rozsmaruj krem czekoladowy. Najlepiej podgrzać go chwilkę w mikrofali aby się zrobił płynny. Tak przygotowane ciasto kładziemy strona z czekoladą na naszą kremówkę z brzoskwiniami.
8. toffi - krok 8
Następnie smarujemy ten kakaowy blat kajmakiem (duża puszka 500g).
9. bita śmietana - krok 9
Ubijamy kolejną kremówkę z cukrem pudrem i przygotowaną żelatyną. Wykładamy na kajmak zostawiając trochę śmietany do dekoracji na wierzch.
10. ciasto - krok 10
Przykrywamy 3 ciastem czekoladowym.
11. ciasto - krok 11
Smarujemy bitą śmietaną i ścieramy białą czekoladę i gorzką. Wstawiamy do lodówki.
12. ciasto - krok 12
Kroimy najlepiej po 24 godzinach od schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation