Kuchnia

Przepisy

LEKKI SERNICZEK NA ZIMNO Z JOGURTEM I PUREE TRUSKAWKOWYM NA SPODZIE Z MUSLI

Składniki:

Spód:

150 g musli crunchy (użyłam truskawkowego)
70 g masła
Spód i boki foremki o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą

Musli pokruszyć, umieścić w miseczce i zalać rozpuszczonym masłem)

Dokładnie wymieszać masę i wyłożyć nią, dociskając dłonią spód formy.

Odstawić do lodówki, na czas przygotowania musu.

Mus:

500 g mielonego białego serka
390 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalnie Gęsty)
300 g truskawek
łyżka soku z cytryny
6 łyżek cukru pudru
7 pełnych łyżeczek żelatyny
80 ml mleka
Mleko dobrze podgrzać, dodać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia.

Ser zmiksować z jogurtem naturalnymi

Truskawki zblendować (lub utrzeć, rozgnieść tak by uzyskać puree) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Owocowy mus przelać do serka i jogurtu i ponownie zmiksować.

Do żelatyny dodać trochę różowej masy i dobrze wymieszać, a następnie całość dodać do masy i ponownie dobrze zmiksować.

Wylać całość na przygotowany wcześniej spód (powinien być zastygnięty i twardy).

Odstawić do lodówki na kilka godzin (a najpewniej na całą noc)

Ozdobić bezikami lub świeżymi truskawkami.

Beziki można upiec dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w puszce, ważne jedynie by nakładać je na torcik tuż przed podaniem, bo dość szybko na nim miękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation