Kuchnia

kuchnia

Domowa kostka rosołowa | Składniki:

Grzybowy:

5 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
5 ziaren jałowca
2 listki laurowe
1/2 natki pietruszki -
10g lubczyku
2 łyżeczki majeranku
2-3 łodyżki rozmarynu
1 łodyżka bazylii
1 łyżeczka tymianku
pół białej części pora
1/4 selera
100 g marchewki
1 cebula
70g grzybów leśnych (świeżych, albo namoczonych suszonych)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
50 ml czerwonego wina
100 g soli



Zwykły

5 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
2 listki
1/2 natki pietruszki
10 g lubczyku
2 łyżeczki majeranku
1-2 łodyżki rozmarynu
2 łodyżki bazylii
1 łyżeczka tymianku
pół białej części pora
1/4 selera
100 g marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
100 g soli

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę, przyprawy utłuczcie w moździerzu, zioła posiekajcie i wszystko wrzućcie do malaksera

2. Dolejcie składniki płynne i zmiksujcie tak gładko jak się da

3. Przełóżcie na teflonową patelnię i podgrzewajcie na małym ogniu przez jakieś pół godziny

4. Kiedy woda odparuje przełóżcie raz jeszcze do malaksera i zmiksujcie

5. Zamknijcie szczelnie w słoiczkach i przechowujcie w lodówce 2-3 miesiace

Jedna kopiata łyżeczka pasty odpowiada 1 kostce bulionowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation