Kuchnia

moje gotowanie

Sałatka z krewetkami, mango & avocado

Składniki
- 10 dużych krewetek bez pancerza
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- chilli w proszku
- sól
- oliwa
- 1 dojrzałe avocado
- 1 dojrzałe mango
- mix sałat

Sos
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 limonka
- 1 łyżka świeżej mięty
- 1 łyżka świeżej natki kolendry

Sposób przygotowania
Do krewetek przeciśnij czosnek, dodaj starty imbir, posól i posyp chilli wedle uznania. Zalej oliwą i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut. Smaż krewetki na patelni grillowej lub zwykłej bez tłuszczu przez ok 2-3 min z każdej strony.
Do malaksera wlej mleczko kokosowe, dodaj połowę orzeszków, połowę papryczki chilli, sos rybny i cukier. Z limonki najpierw zetrzyj skórkę a potem wyciśnij sok. Dorzuć też miętę i kolendrę. Zmiksuj wszystko na gładki dressing.
Obierz mango i avocado i pokrój oba owoce na dość duże kawałki. Na talerzu lub w misce ułóż sałatę. Polej dressingiem. Ułóż na wierzchu mango i avocado a na nie krewetki. Posyp wszystko posiekaną miętą i kolendrą, rozdrobnioną resztą orzeszków oraz posiekaną połówką chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation