Kuchnia

Przepisy

Ciasto snikers lub miodownik - myTaste.pl

Składniki :

Ciasto na przekładki :
- mąka pszenna 700 g
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
- cukier waniliowy
- kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy jajka, mleko margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec dodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na prostokąty wielkości połowy formy. Wersja z 4 przekładkami. można też zrobić 3 przekładki na cała formę.

Polewa z orzechami:

- orzechy włoskie
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki margaryny

Składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować) rozprowadzić na jednej z przekładek.

Przekładki pieczemy wszystkie razem w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 - 20 minut.



Gotową masę karmelowo-orzechową z puszki lekko podgrzewamy i rozprowadzamy na dwóch upieczonych podkładkach (powinny być wystudzone). Ostatnią warstwę stanowi budyń waniliowy, zrobiony z połowy ilości mleka podanego na opakowaniu ( 1/4 litra). Po złożeniu wszystkiego w całość ciasto jest gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation