Kuchnia

słodkości

Ciasteczkowy Potwór

ciasto:
125 g masła
3 jajka
260 g mąki pszennej
200 g cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek powideł (dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 kopiaste łyżki kakao
W garnku mieszamy cukier z kakao, dodajemy mleko oraz masło. Podgrzewamy, aż zacznie wrzeć i gotujemy ok 1 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Mieszamy (najlepiej mikserem), a pod koniec dodajemy powidła.
Osobno ubijamy białka, gdy mamy już sztywną pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Pianę łączymy z ciastem, mieszamy łyżką i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, w temp. 160 st przez 60 minut. Gdy średnica tortownicy jest większa, pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st.

masa śmietankowa:
200 g śmietanki kremówki (1 kubek)
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny namoczonej w 2 łyżkach wody
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Powoli dodajemy mascarpone i dalej ubijamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć przekładamy nią ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.

krem maślany:
200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
ok. 5-7 g niebieskiego barwnika w żelu
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy barwnik, aż krem osiągnie pożądany kolor. Do zrobienia włosków potrzebujemy specjalnej końcówki do rękawa cukierniczego - Wilton nr 233.
Krem zaczynamy nakładać od dołu.

dodatki:
50 g białego lukru plastycznego (oczy)
20 g czarnego lukru plastycznego (źrenice i buzia)
kilka ciasteczek


www.bistromama.pl/2012/11/ciasteczkowy-potwor.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation