Kuchnia

słodkości

Wielkanocna babka wg Magdy Gessler na dużą i wysoką formę do baby o średnicy ok. 28 cm

1/2 szklanki mleka

40 g świeżych drożdży

3 całe jaja

2 żółtka

szczypta soli

100 g cukru

100 g miękkiego masła

2 szklanki mąki pszennej

skórka starta z 1 cytryny

1/2 szklanki posiekanych bakalii (morele, rodzynki, żurawina itp.)

dodatkowo:

100 g cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka wody

kandyzowana skórka pomarańczy do ozdoby
Przepis

W letnim mleku rozpuszczam drożdże, dodaję 1/3 szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę cukru, mieszam całość i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

Do miski dodaję całe jaja oraz żółtka i wraz z cukrem ubijam na puch, następnie dodaję startą skórkę z wyparzonej cytryny oraz sól, chwilę ucieram.

Kolejno dodaję wyrośnięty zaczyn i pozostałą mąkę, miksuję ok. 5 minut

(końcówki haki- do ciasta drożdżowego) aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

Na końcu dodaję masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz bakalie obtoczone w mące, mieszam do połączenia się składników.

Tak przygotowaną masę pozostawiam w misce, przykrywam czystą ściereczką i pozostawiam na ok. 45 minut w ciepłym miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Formę z kominem smaruję masłem i posypuję mąką, przekładam ciasto, równam i pozostawiam jeszcze na ok. 15 minut, następnie wkładam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch baby za bardzo się przyrumieni należy przykryć go folią aluminiową i kontynuować czynność. Gotową babkę pozostawiam w formie do całkowitego ostygnięcia, w między czasie cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny przygotowując lukier.

Gotowym lukrem polewam babką, ozdabiam skórką pomarańczową i pozostawiam do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation