Kuchnia

ryba

MangoPapaja: Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim

Składniki (2-3 porcje):

• 350 gram filetu z dorsza, bez skóry i ości


• 250-300 gram dyni, obranej


• 1/2 bulwy kopru włoskiego


• 1/2 cebuli


• ząbek czosnku


• 150 ml białego, wytrawnego wina


• 350 ml bulionu


• 80 gram ryżu Arborio


• sól


• pieprz


• łyżka oliwy z oliwek


• garść migdałów


• 1/5 pęczka kopru


• 35 gram parmezanu




• kilka listków rukoli


• garść tartego parmezanu


Risotto z dynią i koprem włoskim

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli. Za każdym razem kiedy cały bulion zostanie wchłonięty dolewamy więcej. Cały czas mieszamy. Nie powinno to trwać dłużej niż 18-20 minut, po tym czasie powinniśmy uzyskać kremowe risotto. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tarty na drobnych oczkach parmezan i dokładnie mieszamy. Risotto jest gotowe.



Pieczony dorsz z migdałami

Filet z dorsza kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut.



Ostatni szlif...

Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz listkami rukoli. Na risotto układamy kawałki pieczonego dorsza. Gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation