Inne

faszerowane...

Cukinia faszerowana kozim serem i miętą
4 niewielkie cukinie (miałam żółtą i wielką, użyłam pół)
2 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki oliwy
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka ostrej papryki
200 g koziego twarożku
4 gałązki świeżej mięty
łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz

Cukinie przeciąć wzdłuż i wydrążyć. Wydrążony miąższ posiekać. Posiekać czosnek i szalotki. Wszystko podgrzać na łyżce oliwy i dusić ok. 5 minut. Dodać zioła prowansalskie, paprykę, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem wydrążone cukinie, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką wody i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 minut.
W tym czasie posiekać liście mięty, wymieszać ją z twarożkiem, resztą oliwy, kminkiem, szczyptą soli i pieprzem. Po wyjeciu cukinii z pieca, odczekać 5 minut, następnie ułożyć na nich ser. Podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation