Kuchnia

wake and bake

Sernik daim składniki

na spód:
*160 g ciastek digestive
*60 g masła
*50 g drobno posiekanych batoników (lub cukierków) daim
ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem i drobno posiekanymi batonikami. tortownicę o średnicy 21 cm (u mnie śr 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wcisnąć w dno, schłodzić pół godziny w lodówce.
masa serowa:
*600 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (lub sera twarogowego śmietankowego)
*1 niepełna szklanka cukru
*1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
*2 łyżki kaszy manny (można kaszę pominąć)
*3 jajka
*150 ml kwaśnej śmietany 18%
*150 ml śmietany kremówki (pominęłam, dałam więcej śmietany kwaśnej)
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*100 g posiekanych batoników lub cukierków daim
w misie miksera utrzeć zmielony twaróg razem z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, proszkiem budyniowym, kaszą, ekstraktem z wanilii - na gładką masę. wbijać po jednym jajku i dalej ucierać. dodać posiekane batoniki i wymieszać.
całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºc. schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc.
na wierzch:
*200 g dulce de leche (lub masy karmelowej otrzymanej przez gotowanie przez 2 h pod przykryciem mleka skondensowanego słodzonego), czyli około pół puszki
*50 g posiekanych batoników daim
sernik przed podaniem posmarować masą z puszki, ozdobić posiekanymi batonikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation