Kuchnia

nalewki

Mleczny likier toffi

1/2 l czystej wódki
2 puszki mleka kondensowanego SŁODZONEGO
mleko trzeba w puszkach ugotować: wkładamy puszki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny, a następnie mocno wystudzamy
Ugotowane i ostudzone mleko przekładamy do miski - zobaczycie, że zrobiła się masa przypominająca toffi Zalewamy wódką i miksujemy, aż powstanie jednolity "likier". Przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce.

Taki likier dobry jest już na następny dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Można go trzymać w chłodzie przez okres 3 miesięcy. Jeśli jest za gęsty lub wydaje się Wam za mocny, można dodać do niego... mleko! (Zwykłe, niegotowane, z kartonika. Ale dopiero przed wypiciem, do kieliszka!) Wierzcie mi, często tak robię - po wymieszaniu z mlekiem nadal jest przepyszny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation