Kuchnia

jedzenie

Jajko w koszulce - Przepis na jajka poszetowe

Delikatnie ścięte białko, rozpływające się żółtko, a do tego lekki sos holenderski - kompletna klasyka.

Jajka w koszulce najlepiej podawać na grzance, całość warto posypać szczypiorkiem. Jest to wspaniałe urozmaicenie śniadania, ale również w większej ilości zda się na lunch.

Składniki:
Dla 2 osób:
4 jajka
ocet
grzanki
Sos holenderski:
2 żółtka
1/4 kostki masła
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z cytryny
sól, biały pieprz
Przepis
Zaczynamy od przygotowania sosu holenderskiego. W małym garnuszku topimy 1/4 kostki masła. Gdy się roztopi zdejmujemy naczynie z gazu i zbieramy ostrożnie łyżką białą warstwę z wierzchu - serwatkę. Nazywa się to klarowaniem masła. Dzięki temu uzyskujemy maksimum smaku masła w maśle. W osobnym garnku gotujemy wodę, gdy zawrze na naczyniu ustawiamy miskę wraz z dwoma żółtkami. Tworzymy kąpiel wodną. Następnie energicznie mieszamy żółtka trzepaczką na parze, co jakiś czas zdejmujemy naczynie znad pary, aby żółtka się nie ścięły.



Do lekko zbielałych żółtek dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, odrobinę soku z cytryny oraz doprawiamy solą i białym pieprzem. Gdy masa będzie biaława zdejmujemy ją z kąpieli wodnej i zaczynamy najtrudniejszy etap. Intensywnie mieszając trzepaczką żółtka wlewamy doń malutkim strumieniem roztopione i sklarowane masło. Powinien powstać gęsty aksamitny sos.

Jednak, gdyby jakimś nieszczęściem w sosie pojawiły się grudki można go jeszcze uratować. Przecedzamy go przez sito i dodajemy jeszcze jedno żółtko.

Gdy sos będzie zbyt gęsty można go rozrzedzić 1-2 łyżkami zimnej wody.

Po zrobieniu sosu holenderskiego przechodzimy do jajek w koszulkach. Do garnka wlewamy wodę, gdy się zagotuje dodajemy ocet (na 1 l wody ok. 1 kieliszek octu). Chodzi o to, aby zakwasić wodę, dzięki temu jajko ładniej się zetnie.

Do lekko bulgoczącej wody wlewamy jajka (wpierw pojedynczo wbijamy je do małej miseczki i dopiero z niej wlewamy jajko z niewielkiej wysokości do wody). Następnie energicznie łyżką staramy się jakby polewać jajko wodą, aby nabrało ładnego kształtu. Gotujemy od 2,5 do 3 minut - w zależności jak równomiernie białko nam otuli żółtko. Najlepiej co jakiś czas delikatnie dotknąć żółtko łyżką i sprawdzić czy już lekko się ścina.

Kolejnym krokiem jest włożenie jajek do zimnej wody na kilka sekund, aby zakończyć proces ścinania się. Potem osuszamy je na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe podajemy na grzance polane podgrzanym sosem holenderskim i posypane szczypiorkiem.

P.S. Jeśli boicie się tej techniki gotowania może pójść na skróty. Wystarczy do spożywczego woreczka foliowego dać 1 łyżkę roztopionego masła oraz wlać 1 jajko wraz z ulubionymi przyprawami. Następnie szczelnie zakręcić i gotować ok. 4 minut. Potem rozcinamy worek i mamy przepiękne jajko w koszulce. Zaletą tego sposobu jest możliwość robienia różnych wersji smakowych. Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation