Kuchnia

Food

Naleśniki z jagodami


Pyszne lekko chrupiące naleśniki o cytrynowej nucie, z jagodami, jogurtem naturalnym i miodem. To typowe amerykańskie naleśniki, puszyste, wyrośnięte i o niewielkiej średnicy. Doskonałe na śniadanie lub jako deser. Smażymy je na nieprzywierającej patelni, wysmarowanej lekko tłuszczem przez 2 – 3 minuty na każdej ze stron. Powinny być złote i lekko chrupiące. Serwujemy ze świeżymi jagodami, jogurtem naturalnym i miodem.


Wskazówka

Część jagód można dodać do ciasta naleśnikowego.


Składniki:

200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
300 ml mleka
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
150 g świeżych jagód
jogurt naturalny i miód do serwowania

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy za pomocą blendera mąkę, jajko, proszek do pieczenia, mleko, sok i skórkę z cytryny, 1 łyżkę oleju i cukier, na gęstą, jednolitą masę.
Patelnię smarujemy pozostałym olejem, rozgrzewamy na średnim ogniu.
Za pomocą chochelki wlewamy masę naleśnikową na patelnię, formując niewielkie naleśniki, o średnicy 6 - 7 centymetrów.
Smażymy przez ok. 3 minuty na każdej ze stron, aż staną się złote i lekko chrupiące.
Serwujemy ze świeżymi jagodami, jogurtem naturalnym i miodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation