Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Składniki: na ( baardzo dużą babkę do dużej formy z kominem !)

- 1 spora cytryna (polecam dać 2 )

- 1 i 0,5 szklanki cukru

- 40 dkg mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 10 jajek

- 1 kostka masła 250 g

- sok z 1 cytryny

Wykonanie:



Cytrynę wyszorować i ugotować w całości. Następnie przekręcic przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę ( wcześniej wyjąć pestki).

Do powstałej masy dodać cukier i całość utrzeć. Do cukru dodajemy masło i dalej ucieramy.

Do masy dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny.

Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę.

Wlać na dużą blachę lub dużą formę do babki ( wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą).

Piec w temp. 180 stopni C. około 1 godzinę. Sprawdzając patyczkiem czy upieczone ( suchy patyczek).

Upieczoną babkę polukrować lukrem cytrynowym.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation