Kuchnia

Przepisy

Nalewka cytrusowo - miodowa
Pyszna nalewka o prawdziwie zimowych smakach.
Kto się pokusi na jej zrobienie niestety nie będzie mógł jej skosztować w święta bo nalewka musi długo dojrzewać.
Przy odrobinie cierpliwości można ją odłożyć do następnego roku ;-)
Przepis z książki Macieja Kuronia - "Wina , wódki , nalewki".
Zapraszam!

Składniki :
1 litr spirytusu
1 litr wody
100g skórek z cytryny i pomarańczy
500g miodu

Wykonanie:
Skórki kroimy w cieniutkie paseczki.
Bardzo ważne jest aby dokładnie wyciąć z nich białe albedo.
Wrzucamy je do dużego słoja i zalewamy spirytusem.
Szczelnie zamknięte odstawiamy na 14 dni potrząsając w tym czasie słojem kilkakrotnie.
Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie schładzamy do 40st.C.
Dodajemy miód i mieszamy.
Płyn ze słoja filtrujemy i mieszamy z syropem miodowym.
Odstawiamy na 2-3 dni i ponownie filtrujemy .
Następnie rozlewamy do czystych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation