Kuchnia

jedzenie i napoje

Błyskawiczne lody owocowe

Przepis

Dzisiaj kolejny przepis z książki Anny Starmach "Pyszne 25". Przez autorkę został nazwany sorbetem, jednak moim zdaniem smak jest o wiele bardziej zbliżony do lodów truskawkowych. Sorbet zawsze kojarzył mi się z połączeniem owoców i wody a nie śmietankowego serka. Jakkolwiek by się nie nazywało smakuje rewelacyjnie, a robi się błyskawicznie. Polecam..

błyskawiczne lody owocowe (sorbet)

Składniki:

300 g dowolnych zamrożonych owoców- autorka poleca maliny i borówki, ja użyłam 450 g truskawek

150 g serka mascarpone (użyłam 200 g)

4 łyżki cukru pudru



Na 10 minut przed przygotowaniem lodów włożyć serek do zamrażarki. Zamrożone owoce, serek i cukier włożyć do misy robota kuchennego.

Miksować ok 2 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa jest bardzo gęsta, dlatego w trakcie miksowania musiałam dwukrotnie przemieszać składniki łyżką.

Podawać od razu po przygotowaniu. Można udekorować świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation