Kuchnia

chlebek,bułeczki,paszteciki

Przepis dla cierpliwych, bo do pieczenia chleba potrzeba czasu i właśnie cierpliwości.

Przepis:

250ml letniej wody
10g suchych drożdży (instant) lub 20 świeżych
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki margaryny zimnej
510g mąki pszennej (ja użyłam typ 650)
Sezam do ozdoby (świetnie pasuje również siemię lniane)

Przygotowanie:

Do letniej wody dodajemy drożdże z łyżeczką cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

340g mąki mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy margarynę i rozcieramy ją palcami z mąką tak jak na kruszonkę :)
Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy aż wsiąknie w mąkę. Dodajemy 170g mąki i wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy je na 10 minut i ponownie zagniatamy, formując w kulkę. Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 1 godzinę. Dobrze jest też oprószyć wierzch kulki mąką. Chroni to ciasto przed wysychaniem i utratą ciepła podczas wyrastania :) Przykrywamy ściereczką.

Po godzinie czasu wyjmujemy ciasto i formujemy wedle uznania. Ja użyłam koszyczka. Ciasto można formować w bułeczki, bagietki i chlebki z form :)
Należy pozostawić uformowany chlebek w formie do wyrośnięcia jeszcze na godzinę.

Ja swój chleb posmarowałam oliwą rozmarynową. Polecam też omastę z jajka z mlekiem lub mleka :)

Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna sprawia że chlebek staje się chrupiący. Można też użyć spryskiwacza do naparowania piecyka.

Piec pierwsze 10 minut w 220 st w środkowej części piekarnika na termoobiegu. Następne 30-35 minut bez termoobiegu w temperaturze 200 st.

Każdy piekarnik jest niestety inny więc jeśli zauważycie że skórka zbyt szybko się rumieni warto przykryć chlebek papierem do pieczenia , a następnie zdjąć go na ostatnie 5 minut.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku na kratce.
Nie kroić ciepłego !

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation