Kuchnia

I ♥ Koktajlove

zielony super-koktajl

Składniki:
1 banan
1 jabłko
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka spiruliny w proszku
1-2 łyżki syropu z agawy
1/4 lub 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na koktajl.
Doprawić do smaku syropem z agawy lub miodem/cukrem oraz sokiem z cytryny.

Spirulina to rodzaj niebiesko – zielonych, mikroskopijnych alg z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu.
Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu.
Wachlarz obecnych w spirulinie składników jest naprawdę szeroki: enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjanina (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie.
Spirulinie przypisuje się mnóstwo zbawiennych działań na organizm ludzki.
Uważa się, iż barwniki, znajdujące się w spirulinie, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne.
Uznaje się ją za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny
i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej.
Badania przeprowadzane na zwierzętach, sugerują bowiem, że spirulina może zwiększać produkcje przeciwciał, zwalczających infekcje, a także choroby przewlekłe, w tym raka.
Ta niepozorna alga stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego, a także może zmniejszać niekorzystne skutki radioterapii i chemioterapii, sprzyja naprawie uszkodzonych komórek DNA. Jako źródło kompleksu witamin z grupy B, wpływa na regenerację komórek centralnego układu nerwowego. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi
oraz poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation