Kuchnia

Zupy

Ogrzewający kapuśniak z kuminem
Składniki:

3 marchewki,
2 korzenie pietruszki,
kawałek selera,
1/4 dużej kapusty,
kilka ziemniaków,
1 duża cebula,
przecier pomidorowy dobrej jakości (symboliczna ilość - np. ok. 3 łyżeczki),
oliwa z oliwek,
zioła i przyprawy: natka pietruszki, majeranek, lubczyk, kurkuma, sól himalajska lub morska, papryka ostra, kmin rzymski (inaczej zwany kuminem; nie mylić z kminkiem!), bulion warzywny.
Przygotowanie:

Włoszczyznę (marchewki, pietruszki, seler) trzemy na tarce. Cebulę kroimy bardzo drobno i szklimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy do niej starte warzywa i zalewamy wrzątkiem. Gdy warzywa się podgotują i będą jedynie lekko twardawe, dorzucamy do nich ziemniaki, a po chwili gotowania drobno poszatkowaną kapustę. Gdy całość się zagotuje, dorzucamy przyprawy, przecier pomidorowy i gotujemy (dawkując kmin rzymski, należy robić to bardzo ostrożnie, gdyż nadaje dość intensywnego posmaku zupie - ja uwielbiam). Na sam koniec kroimy drobno natkę pietruszki i wsypujemy do zupy. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation