Kuchnia

Królestwo Kuchni

Właśnie próbuję jakoś sensownie wybrać odpowiedni sprzęt..coś więcej niż http://www.parazgara.pl/parowar/

14
01/01/2011
Pudding ryżowy z szafranem
Drukuj (beta)
Pudding ryżowy z szafranem

Lekki deser ryżowy z aromatycznym szafranem, podany z sokiem malinowy. Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste, tym bardziej jeśli macie parowar. To jeden z tych deserów, które można przygotować na parze. Jest delikatny w smaku, a dodatek szafranu nadaje specyficznego aromatu.

Szafran nadaje też lekko żółtej barwy puddingowi ryżowemu. Jeśli wolicie słodsze smaki, to szafran możecie zastąpić cynamonem i podać całość z prażonymi jabłkami. Smacznego.



Pudding ryżowy z szafranem

Czas: ok. 60 minut z gotowaniem
Ilość porcji: 2
Składniki
1 niepełna szklanka ryżu
300 ml mleka
3 łyżki śmietany 18% (lub więcej%)
odrobinę szafranu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
sok malinowy do podania
Jak zrobić pudding ryżowy na parze – film

Ten film możesz też obejrzeć w serwisie YouTube: http://youtu.be/UHxcH15erUs

Przygotowanie – wersja ilustrowana
Jak przygotować deser w parowarze
Krok 1.
Wszystkie składniki mieszam w misce. Możecie również wymieszać wszystkie prócz ryżu, to ułatwia potem rozdzielanie do kokilek.

Jak przygotować deser w parowarze
Krok 2.
Nakładam do kokilek ryż i wymieszany płyn mleczny.

Jak przygotować deser w parowarze
Krok 3.
Wstawiam do parowaru i gotuję na parze ok. 50 minut, aż ryż będzie miękki. Po przestudzeniu podaję z sokiem malinowym (najlepiej kolejnego dnia). Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation