Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na keksówkę 28×10 cm:

BUDYŃ: z poprzedniego wpisu jednak w pomniejszonej ilości:

- 350 ml mleka

- 2 łyżki kakao

- 1 żółtko

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki zemniaczanej

- 80 g masła

- 4 łyżek cukru

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

- ok 30 herbatników maślanych

- 3 banany pokrojone w plasterki

- galaretka ( u mnie truskawkowa)

Z mleka odlewamy szklankę, a pozostałe mleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z kakaem i cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąki i żółtko i mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodajemy do niego mleko z mąkami i bardzo energicznie mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje ściągamy go z palnika mieszając jeszcze od czasu do czasu. Po ostygnięciu masy, ucieramy masło i powoli po łyżce dodajemy budyniu cały czas miksując.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników, masę budyniową i plasterki bananów. Kolejne warstwy układamy tak samo. U mnie wyszły 4 warstwy, ale ich ilość zależy tylko od was. Na ostatnią warstwę bananów wylewamy przygotowaną według opakowania galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki by galaretka stężała.

Z mojej keksówki wyszło 9 porcji (po ok. 3 cm). Jedna porcja to około 300 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation