Sport i fitness

Fit

Tort dla Niego: piwno- rumowy
Ciasto piwne( na 2 tortownice 20cm):

1 szklanka(250ml) piwa typu Guinness
160-170g masła lub margaryny
3/4 szklanki kakao do pieczenia
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru( użyłam 1 i 1/2 szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2/3 szklanki kwaśniej śmietany( użyłam gęstej 15%)

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dno i boki tortownic wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia( lub dno wyłożyć papierem a boki natłuścić i obsypać mąką)

Masło i piwo umieścić w niedużym garnku i podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać przesiane kakao i mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie gładka mikstura. Przestudzić.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. W innym naczyniu połączyć dokładnie jajka i śmietanę( można to zrobić mikserem) a następnie dobrze wymieszać z przestudzonym piwem. Do masy dodać mąkę i całość dokładnie połączyć. Ciasto rozłożyć po równo do tortownic. Piec około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Krem rumowy

150g cukru pudru, przesianego( lub więcej do smaku)
90g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75ml rumu, najlepiej aromatycznego, złotego
400g serka typu philadelphia( w temperaturze pokojowej)

Cukier zmiksować z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodać serek oraz rum( alkoholu można dodać mniej lub więcej według własnego gustu) ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia składników w jednolitą masę.

Wykonanie ciasta:

Kremem przełożyć całkowicie ostudzone ciasta, górę dowolnie udekorować. Opcjonalnie do dekoracji można wykorzystać alkoholowe beczułki. Przed podaniem schłodzić około 2 godzin w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation