Kuchnia

obiadowo

Marchew 1500 g
Cebula 220 g (2 średnie)
Czosnek 21 g (3 ząbki)
Mleko kokosowe 200 g
Woda aqua minerale 4000 g (4 000 ml)
Imbir 6 g (1 płaska łyżeczka)
Kolendra 16 g (2 łyżki)
Pomarancza 130 g
Limetka 60 g
Oliwa z oliwek 13 g (1 płaska łyżka)
Pieprz Cayenne 6 g (1 płaska łyżeczka)



Sposób przygotowania:

1Pokroic cebule w gruba kostke oraz czosnek posiekac jakkolwiek. Marchew obrac i pokroic w grube plastry o jednakowej wielkosci. Zetrzec skorke na drobnej tarce z pomaranczy i z limetki, a nastepnie wycisnac z nich sok. Kolendra powinna byc swiza - wowczas siekamy caly peczek, ale jesli jest suszona to wystarcza dwie plaskie lyzki.
2Nastawiamy garnek z grubym dnem na sredni ogien, wlewamy oliwe i gdy sie podgrzeje, dodajemy cebule wraz z czosnkiem i przesmazamy na zloto. Dodajemy pieprz cayenne oraz imbir (najlepiej swiezy drobno utarty, ale moze byc tez w proszku).
3Dodajemy do garnka marchewki i zalewamy woda az do przykrycia warzyw. Dodajemy lisc laurowy. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogien i gotujemy marchew az zmieknie.
4Na koniec dodajemy mleko kokosowe - jesli mamy standartowe mleko z puszki, to dodajemy tylko polowe, ale jesli mamy mleko lihgt, to mozemy dodac cala puszke. Czekamy az sie zupa zagotuje i natychmiast zdejmujemy ja zo ognia. Wlewamy soki z cytrusow wraz z otarta skorka, dodajemy kolendre, przyprawiamy sola. Wyjmujemy lisc laurowy.
5Miksujemy za pomoca blendera na gladkie puree. Doprawiamy do smaku, jesli jest taka potrzeba.
6Serwujemy zupe udekorowana kleksem kokosowej smietanki lub naturalnego jogurtu, mozemy tez posypac wierzch grzankami lub surowymi warzywami pokrojonymi w drobne slupki (jak na zdjeciu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation