Kuchnia

kulinaria

Orientalny rosół gotujemy tak jak tradycyjny, długo i na małym ogniu. Jak to mówi moja mama –„Ważne aby tylko pykał”. Jeśli w trakcie gotowania zbyt mocno nam się zagotuje i nie będzie klarowny, wystarczy go przecedzić.
Rosół z kaczki będzie dość tłusty, dlatego przy porcjowaniu warto odkroić kuper oraz przed włożeniem warzyw zebrać i wylać nadmiar tłuszczu.

Składniki na rosół z kaczki:
1 kaczka (ok. 1,7 kg)*
4 marchewki
1 średnia pietruszka
1 średni seler
1 por
1 cebula opalona nad płomieniem
25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem)
2 l wody
5 łyżek sosu ostrygowego lub rybnego
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
4-5 plasterków świeżego imbiru
szczypta suszonej trawy cytrynowej
+
makaron soba lub makaron ryżowy
szczypiorek
sezam
2-3 liście kapusty pekińskiej



Wykonanie rosołu z kaczki:
Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i na średnim ogniu zagotować. Zmniejszyć ogień, dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego.

Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny.
Pod koniec gotowania spróbować i w razie potrzeby przyprawić do smaku sosem ostrygowym, solą, pieprzem i trawą cytrynową.

Rosół podajemy gorący w małych miseczkach z porcją mięsa z kaczki, makaronem soba, pokrojonym szczypiorkiem, kapustą pekińską oraz sezamem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation