Nauka i natura

Kwiaty

Ciasto buraczkowe
4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
1,5 szklanki cukru *
3/4 szklanki oleju
1 zapach rumowy (niezwykle ważny, gdyż nadaje ciastu boski zapach)
2 czubate szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy korzennej
3 szklanki drobno startych buraków (bez soku)
* szklanka w naszych przepisach, to szklanka 250 ml

Procedura: białka ubić na sztywno z cukrem w dużej misce, a pod koniec ubijania dodać żółtka, zapach rumowy i powoli olej, wciąż ubijając. Dodać starte wcześniej i odciśnięte z soku buraczki i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną i dokładnie wszystko wymieszać.

Masę wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 60-70 min. w 180 stopniach C, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto postawić na kratce, aby wystygło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation