Kuchnia

kuchnia

Miodowo-musztardowy kurczak

3/4 kg kawałków kurczaka (udka lub części udek, tzw, "bioderka")
2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka miodu
3/4 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Kawałki kurczaka umyj, dokładnie osusz, zrób na nich ukośne nacięcia.
Oba rodzaje musztardy i miód wymieszaj razem ze sobą. Tą marynatą nasmaruj mięso, tak, by dostała się do wnętrza nacięć. Odstaw na bok.
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na cienkie plastry. Gotuj je na parze przez 5 minut (lub w osolonej wodzie, a następnie dobrze osusz)
Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju, ułóż w nim ziemniaki (warstwa nie powinna być grubsza niż 5 cm), lekko posól. Na ziemniakach ułóż kawałki kurczaka, nakładając na nich całą marynatę. Dopraw pieprzem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 60 minut. W połowie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę. Po tym czasie zwiększ temperaturę o 20 stopni i piecz przez 10 minut, aż mięso się ładnie przyrumieni.
Podawaj z zieloną sałatą z sosem winegret lub z surówką z kapusty i marchewki. Ziemniaki są w komplecie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation