Kuchnia

Kulinaria - Warzywa

Kalafior zapiekany z sosem serowym

1 duży kalafior
1/4 kostki (50 g) masła
1/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki (500 ml) mleka
200 g tartego żółtego sera typu Cheddar lub Gouda
sól

Umytego kalafiora w całości obgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty, odcedź i przestudź. Następnie podziel go na różyczki i ułóż w naczyniu do zapiekania.
Przygotuj sos: w dużym rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę. Mieszaj przez cały czas trzepaczką, aż mąka się zrumieni. Zwiększ płomień i nie przerywając mieszania zacznij dolewać mleko. Gotuj i mieszaj dalej ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Zmniejsz ogień, dodaj 2/3 startego sera i dokładnie wymieszaj - ser powinien się rozpuścić. Gotowym sosem serowym polej kalafiora, posyp pozostałą 1/3 sera i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 30 minut, aż kalafior będzie złocisty, a sos będzie bulgotał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation