Kuchnia

jedzonko

Ziemniaki à la boulangère (pieczone w bulionie)

Składniki:
1 kg ziemniaków (po obraniu)
4 cebule
500 ml bulionu wołowego
3 łyżki masła
łyżka oliwy
sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:
Cebulę kroimy na plasterki, a ziemniaki w cienkie talarki.
Na patelni rozpuszczamy połowę masła i oliwę i rumienimy cebulę (przez około 15 minut). Połowę tej zrumienionej cebuli rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy połowę ziemniaków. Solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Na to znowu cebula, ziemniaki i zalewamy bulionem. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na górę dajemy resztę masła.

Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 2 godziny pod przykryciem. Na ostatnie 45 minut zdejmujemy pokrywkę.

Smacznego!

Źródło: www.chleby.info
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation