Kuchnia

Ciasta i coś na słodko

babka bananowa

składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka bananów (rozgniecionych widelcem)
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki baileys orzechowego (lub innego likieru np. malibu)
3/4 szklanki masła
2 szklanki cukru
3 jaja


przygotowanie:
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. w drugiej misce połącz banany, mleko i likier. zmiksuj masło, aż stanie się puszyste, partiami dodawaj cukier. stale miksując wbijaj po jednym jajku. dodaj do ciasta mieszankę bananów, następnie wmieszaj suche składniki. foremkę na babkę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki. wlej ciasto. piecz w temp. 180 oc przez ok. 1- 1,5 godziny, aż patyczek wbity w ciasto wyciągnięty będzie suchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation