DIY - zrób to sam

norbusek

Fasolka szparagowa - przepis

Sekretem idealnej fasolki szparagowej jest dodatek do niej. Zatem znajdzie się coś i dla klasyków - bułka tarta z masłem oraz coś dla fanów kuchni fusion, czyli sos cheddarowy - lekko ostrawy, jednym słowem przepyszny.

Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
sól
2 łyżki masła
cukier
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
200 sera cheddar
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
kurkuma
słodka i ostra papryka
Przepis
Zaczynamy od zagotowania dużej ilości wody. Umyte strąki fasolki chwytamy razem i obcinamy za jednym razem kilka końcówek. Musimy się ich pozbyć z obydwu stron.



Wrzątek lekko solimy, cukrzymy oraz dodajemy 2 łyżki masła i wrzucamy całość fasolki szparagowej. Gotujemy kilka minut, aż warzywo będzie miękkie, ale nie przegotowane.

W międzyczasie możemy przygotować sos. Do rondelka wrzucamy 1 łyżkę masła, gdy się rozpuści dosypujemy 1 płaską łyżkę mąki pszennej i całość mieszamy łyżką, aż powstanie jasna zasmażka. Teraz możemy już wlać zimne mleko. Aby nie powstały grudki zawsze stosuje się zasadę: zimna zasmażka + ciepły płyn lub odwrotnie. Naszą miksturę energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy 4 minuty, po czym dodajemy ser cheddar starty na grubych oczkach. Od razu doprawiamy solą, pieprzem biały, paprykami w proszku, kurkumą oraz gałką muszkatołową. Gotujemy ok. 5 minut, aż powstanie gładki, gęsty sos. Ewentualnie możemy dodać jeszcze mleka, jeśli będzie za gęsty.

Na patelni rumienimy 2 łyżki bułki tartej, gdy będzie złota dodajemy masło i je rozpuszczamy. Bułka tarta wraz z masłem będzie chrupiąca tylko wtedy, gdy zastosujemy właśnie tę kolejność. Gdybyśmy wpierw dali masło, a potem bułkę tartą, byłaby ona miękka.

Fasolkę odcedzamy i dzielimy na dwie części. Jedną polewamy rozpuszczonym masłem z bułką tartą - możemy posypać cukrem - wersja na słodko, lub solą - wersja wytrawna.

Drugą część polewamy sosem cheddarowym lub tak jak ja, maczamy w nim strączki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation