Kuchnia
nalewki
Wino z winogron ciemnych
Winogrona idealnie nadają się jako materiał na pierwsze wino. Ich obróbka nie jest trudna, choć w porównaniu z winogronami jasnymi wymagają więcej pracy, jednak końcowe wino jest tak samo wyśmienite. Jeżeli posiadamy odmiany typowo winne, warto się pokusić o zrobienie wina gronowego, czyli bez dodatku wody, w efekcie otrzymamy trunek o znacznie bogatszym smaku i aramocie.
Wstęp
Przepis na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne. Nie zawiera cukru potrzebnego na dosłodzenie gotowego wina.
Produkty / Moc wina 10% 12% 14% 16% 18%
Winogrono ciemne[kg] 9,4 9,4 11,0 12,5 12,1
Woda [l] 2,9 2,7 1,4 0,0 0,0
Cukier [kg] 0,7 1,0 1,4 1,7 2,3
Drożdże Bordeaux, Bourgogne, Malaga
Pozostałe składniki
3ml pektopolu
Pożywka dla drożdży
Przygotowanie
Na początku należy kiście winogron dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą a następnie oddzielić grona. Operacja ta jest praktycznie niezbędna gdyż w kiściach winogron roi się od różnorodnych pajączków, muszek i innych żywych stworzeń, których nie chcemy w winie. Owoce zmiażdżyć ale nie miksować, najlepszym narzędziem będzie mieszadło do betonu mocowane na wiertarce. Dużo radości da ich deptanie, jednak należy uważać gdyż niektóre osoby mogą mieć potem uczulenie na stopach. Tak przygotowane owoce można poddać fermentacji w miazdze. Pozwoli ona na lepsze wyługowanie koloru oraz z smaku z ciemnych winogron, dzięki czemu bukiet oraz smak końcowy będzie bardziej wyrazisty.
Miazgę wlewamy do naszego pojemnika fermentacyjnego dodajemy pektopl oraz gorący syrop cukrowy (podwyższona temperatura powoduje lepsze działanie środków pektopolicznych). Jeżeli wyrabiamy wino mocne, należy pamiętać o podziale syropu cukrowego na porcje. Gdy miazga ostygnie do temperatury pokojowej, można dodać pożywki i drożdży.
Całość przykrywamy i odstawiamy na 7 dni, należy pamiętać żeby choć raz dziennie zamieszać winem, w celu zlikwidowania czapy owocowej. Po tym czasie wino powinno pracować pełną para, na wierzchu będzie widoczna czapa, która należy zebrać i odcisnąć i wlać razem z resztą moszczu do balona. Jeżeli jest to wino mocne to jest to odpowiednia pora aby dodać drugą porcję syropu cukrowego, oczywiście należy pamiętać aby go wcześniej wystudzić. Tak przygotowane wino zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i zostawiamy na 3 tygodnie w przypadku win lekkich lub 12 w przypadku win mocnych. Następnie zlewamy wino znad osadu, kolejne obciągi dokonujemy w odstępach miesięcznych. Wino gronowe gotowe jest po 8 miesiącach od daty nastawu, ale najlepiej smakuj dopiero po roku a nawet 2 latach.
Propozycje
Wino z czerwonych winogron najlepiej smakuje jako wino jednoowocowe i dlatego nie powinno się mieszać z innymi owocami.
Uwaga! Im dłużej fermentujemy w miazdze tym lepsze wino uzyskamy, jednak nie powinno się fermentować dłużej niż dwa tygodnie.
MA==