Kuchnia

desery

Muffinki banoffee
bananowo-karmelowe z nutą cynamonu

Składniki:

3 dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1,5 szklanki mąki (może być sama pszenna albo wymieszana pół na pół z orkiszową)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
pół puszki masy kajmakowej

Przygotowanie:

rozdziabać banany widelcem na papkę, wymieszać ją z roztopionym masłem
wmieszać roztrzepane jajko, cukier, wanilię, na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i szczyptą soli
wszystko wymieszać aż powstanie gęsta, lecz dosyć gładka masa i przekładać do foremek: napełniać je do 1/3 wysokości bananowym ciastem, kłaść łyżeczkę kajmaku, uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki
postępować tak z resztą babeczek, aż do zużycia ciasta
na wierzch każdej babeczki położyć jeszcze odrobinę kajmaku (1/3 łyżeczki) i wymieszać go delikatnie z ciastem przy pomocy łyżeczki w "ślimaczka"
wierzch babeczek oprószyć szczyptą cynamonu
piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation