Kuchnia

CIASTA I TORTY

Ciasto z budyniem, rodzynkami i powidłami bez jaj

SKŁADNIKI:
budyń 4 szt
mleko 5 szklanek
cukier 5-6 łyżek
rodzynki 1 szklanka
orzechy rozdrobnione 1/2 szklanki
powidła
Na ciasto
mąka 2,5 szklanki
margaryna 1 kostka
śmietana 3-4 łyżki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:
Podane składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do zamrażalnika a drugą częścią wylepiamy przygotowaną dużą blachę. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Rodzynki przebieramy i płuczemy Powidłami zasmarowujemy wyłożone na blachę ciasto, posypujemy orzechami i częścią rodzynek. Przykrywamy ciepłym budyniem . Posypujemy resztą rodzynek i kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok. 45 min. W 180 stop.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation