Kuchnia

Desery

daktyle w czekoladzie: Truskawkowe kopczyki kreta

Masa śmietanowo- truskawkowa:
200 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
4 czubate łyżki cukru
1 opakowanie mascarpone 250 g
200 g świeżych truskawek

Truskawki umyć, pokroić na ćwierćplasterki.
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno (ok.3 minuty). Dodać mascarpone, krótko zmiksować. Wsypać truskawki, wymieszać łyżką.

Porcja na ok. 15 babeczek:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1,5 łyżeczki z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, jogurt, kakao i mąkę, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do silikonowych foremek na muffinki na wysokość ok. 3/4 wysokości. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Nożykiem wyciąć kółko na wierzchu muffinek, łyżeczką wydrążyć środek i go pokruszyć. Otwory napełnić z lekkim czubkiem masą śmietanowo- truskawkową, wierzch obficie posypać okruchami ciasta lekko je dociskając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation