Kuchnia

Food

Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej | Bezglutenowe brownie bez pieczenia | Facet i Kuchnia
PRZEPIS:

1. Ugotuj kaszę: przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy (tu: 1,5 kubka wody na 0,5 kubka kaszy). Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.

2. Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy (w garnku) dodaj olej kokosowy i pozwól mu się rozpuścić.

3. Na suchej teflonowej patelni albo w piekarniku upraż orzechy, po czym usuń z nich skórki. Odstaw.

4. Posiekaj 50 g czekolady.

5. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na pastę.

6. W kąpieli wodnej rozpuść 100 g czekolady.

7. Kaszę z rozpuszczonym olejem kokosowym przełóż do miski. Dodaj len, mąkę kokosową, kakao, miód, cynamon i rozgniecione wcześniej na papkę banany. Wymieszaj dokładnie dłońmi, wyrabiając jak ciasto.

8. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i znów wyrabiaj jak ciasto.

9. Do wyrobionego ciasta dodaj orzechy (w całości) i posiekaną wcześniej czekoladę. Wmieszaj je w masę.

10. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i łatwo da się formować w kulę, przełóż je do płaskiego kwadratowego naczynia wyłożonego pergaminem (papierem do pieczenia). Wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki na noc.

11. Wyjmij papier z masą z naczynia i ostrym nożem potnij na porcje. By porcje ciasta były ładniejsze, możesz odciąć nierówne zewnętrzne krawędzie.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation