Kuchnia

Kuchnia

Rukola z vinaigrette i serem zagrodowym

Sałata, vinaigrette i twardy ser dojrzewający. Prościej się nie da. Ale żeby nie było zbyt powszechnie, dlaczego nie zastąpić popularne Grana Padano, Parmigiano Reggiano, czy Pecorino - polskimi, twardymi serami zagrodowymi? Włoskim smaku oczywiście nie umniejszam. To wybitne klasyki i je uwielbiam. Ale kulinarny, lokalny patriotyzm jest czasem jak najbardziej na miejscu. Dlatego do takiej prostej, zaledwie kilkuskładnikowej sałatki wybieram tym razem polski, twardy ser o intensywnym smaku.

O takich serach, pisałam w poście Laboratorium smaku #2. Polskie sery zagrodowe. Miałam wówczas okazję kosztować, podczas degustacji komentowanej, dwa twarde sery: 12-miesięczny Bursztyn oraz Mazuriano od Frontiery.

Przypomnę Wam tylko, że Bursztyn to ser przypominający włoski Grana Padano. Może nie do końca jest zagrodowy, ale zdecydowanie mógłby być. Ma zwarty i lekko kruchy miąższ z charakterystycznymi kryształkami. Mazuriano natomiast to ser owczy z gatunku twardych, w typie Pecorino. Posiada absolutnie doskonały, intensywny smak.

Mam więc fantastyczną w smaku rukolę, twardy ser zagrodowy, do tego kilka kropli vinaigrette na bazie mojego ulubionego octu z orzechów włoskich, grubo mielony pieprz kolorowy, sól morską - i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba. Przynajmniej na czas konsumpcji sałatki :-)

Mogłabym dodać garść malin, orzechy, łososia lub inne dobroci. Ale to w innym odcinku opowieści...



Rukola z vinaigrette i serem zagrodowym

Składniki:

250 g rukoli
1 łyżka octu balsamicznego, orzechowego lub innego ulubionego
2 łyżki oliwy extra vergine
sól morska
pieprz kolorowy świeżo mielony
50 g twardego, dojrzewającego sera zagrodowego (najlepiej Mazuriano)

Przygotowanie:

Sałatę płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy.
Ocet mieszamy z oliwą extra vergine do uzyskania jednolitej emulsji.
Ser kruszymy, lub wycinamy w płatki.

Na talerz wykładamy rukolę, płatki sera, polewamy sosem i posypujemy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Upajamy się chwilą przyjemności.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation