Kuchnia

Desery

szarlotka z bezą

składniki:

400g mąki
200g masła
350g cukru
2 torebki cukru waniliowego
3 jajka
1 kg jabłek
sok z 1 cytryny
cynamon, goździki

Zagniatamy ciasto z mąki, masła, trzech żółtek, 100g cukru oraz 1 cukru waniliowego. Zawijamy w folię i wsadzamy na 30 minut do lodówki. Obieramy jabłka, kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i sok z cytryny. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż się rozgotują i doprawiamy cynamonem oraz goździkami. Wyciągamy ciasto. 1/4 część chowamy z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkowujemy i wyklejamy nim wysmarowaną tłuszczem dużą foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem co kilka centymetrów i podpiekamy na złoto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Na cieście rozsmarowujemy mus z jabłek. Ubijamy białka z resztą cukru i 1 torebką cukru waniliowego. Przykrywamy jabłka bezą i na samą górę ścieramy na tarce pozostawioną część ciasta. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation