Wnętrza

Kuchnia

Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem przepis - Galeria -

Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem - SKŁADNIKI:
Składniki na 10 sztuk:
500g piersi z kurczaka,
2 łyżki miodu,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
4 łyżki octu winnego,
1 łyżka sosu worcester,
sok z 1/2 cytryny,
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
sól,
pieprz
Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem - PRZYGOTOWANIE:
Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w letniej wodzie. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy go w cienkie paseczki. Mięso wkładamy do miski, zalewamy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso nabijamy na wykałaczki tworząc kształt węża. Mięso grillujemy kilka minut. Ponieważ mięso jest cienko pokrojone to szaszłyki będą szybko gotowe. Z uwagi na obecność miodu nie dokładamy do mięsa warzyw, bo nie zdążą się ugrilliować. Można je grillować osobno. Szaszłyki podać z pieczywem i sałatką/surówką. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation