Wnętrza

Piękne wnętrza

tartaletki z mandarynkowym crème brûlée
składniki na kruche ciasto:

100g masła, w temp. pokojowej
50g cukru pudru
125g mąki
1/2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
duża szczypta soli
mąkę przesiać z kakao, kardamonem i solą. masło ubić z cukrem na lekki, jasny krem. dodać żółtko. stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy, teraz dodać wodę jeśli to konieczne. uworzyć z ciasta dysk. owinąć w folię i schłodzić 2h. foremki na tartaletki posmarowac masłem i oprószyć mąką. ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki. spody nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą. zmrozić 15 minut. piec 12 minut w 175-180st.c, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec jeszcze ok. 5 minut. ostudzić.

składniki na mandarynkowy krem:

120g cukru
2 duże jajka
6 żółtek
30g mąki
120g masła, stopionego i ostudzonego
160ml (2/3 szkl) soku mandarynkowego
skórka starta z 2 mandarynek
2 łyżeczki grand marnier (opcjonalnie) - ja pominełam
w dużej misce ubić cukier, jajka, żółtka na lekką, jasną pianę. dodać masło i mąkę, delikatnie wymieszać. nastepnie sok i skórkę z mandarynek. krem przelać do garnka i mieszając ręczną trzepaczką podgrzewać az zgęstnieje ok. 8-15 minut - masy nie należy zagotować. dodać alkohol, nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić do temp. pokojowej. kruche spody napełnić kremem, schłodzić.

dodatkowo:

1/4 szklanki cukru brązowego
1/4 szklanki cukru pudru
cukry połaczyć, posypać każdą tartaletkę i stopić cukier z pomocą palnika. cukier karmelizujemy przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation