Kuchnia

zupki

Iles flottantes / pływające wyspy

Krem:
4 żółtka
50 g cukru
laska wanilii
500 ml śmietany kremówki

Wyspy:
4 białka
3 łyżki cukru
szczypta soli

płatki migdałowe
ciastka

Żółtka wymieszać z cukrem. Do garnka wlać kremówkę, przekroić laskę wanilii na pół i zeskrobać ziarna, wrzucić do śmietany. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gdy śmietana zacznie się gotować, zdjąć z ognia, chwilę odczekać i dodać żółtka z cukrem. Umieścić ponownie na ogniu, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Włożyć do lodówki.
Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. W garnku zagotować wodę i za pomocą łyżki uformować kule i delikatnie kłaść na wodzie. Gotować około 2 minut z obydwu stron. Układać wyspy na schłodzonym kremie, posypać migdałami i pokruszonymi ciastkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation