Podróże i miejsca

mini piekarnia

Bułeczki czosnkowe



Składniki (na 8 bułeczek):

250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 łyżeczki soli
po 1/3 łyżeczki suszonej bazylii i oregano




Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, polać miodem oraz niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz pozostałe letnie mleko. Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation