Kuchnia

kuchnia

Pizza z patelni
[proporcje na 4 pizze z patelni o średnicy 24 cm]

Składniki:

Rozczyn:

38 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli

Ciasto na pizzę:

wyrośnięty rozczyn
3 szklanki mąki pszennej
300 ml ciepłej wody

Obłożenie:

200 g szynki
200 g sera żółtego
po kawałku czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki
1 duża cebula
5 łyżek oleju
4 łyżki sosu pomidorowego
zioła (bazylia, oregano)

Do podania:

sos czosnkowy



Rozczyn: Do miseczki rozkruszam drożdże, dodaję do nich cukier, sól, 2 łyżki mąki i ciepłej wody. Mieszam całość rozcierając łyżką aby nie było grudek. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Ciasto na pizzę: Do miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty rozczyn drożdżowy i ciepłą wodę, dokładnie wszystko mieszam drewnianą łyżką. Zagniatam przez kilka minut, oprószam mąką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę ciasto na 4 równe części. Z każdej formuję kulkę, którą spłaszczam dłońmi oprószonymi mąką.

Obłożenie: Cebulę obieram, siekam w półplasterki i podsmażam do zeszklenia na rozgrzanej łyżce oleju na patelni, pozostawiam do ostudzenia. Szynkę kroję w paseczki, a oczyszczoną paprykę w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju, kładę 1/4 części ciasta i rozpłaszczam palcami aż ciasto przykryje całe dno patelni (średnica 24 cm). Wierzch smaruję 1 łyżką gęstego sosu pomidorowego, wykładam ostudzoną i podsmażoną cebulkę, pokrojoną szynkę, paprykę oraz starty ser żółty. Całość oprószam przyprawami i ziołami. Przykrywam patelnię pokrywką i smażę na dużym palniku, ale na niewielkim ogniu przez około 20-25 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i smażę jeszcze 5 minut.
Tak samo postępuję w przypadku pozostałych 3 części ciasta. Jeśli macie więcej patelni to możecie smażyć na dwóch jednocześnie.
Pizzę przekładam na talerz i podaję z sosem czosnkowym i/lub pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation