Kuchnia

pychoty

Ciasto Prince Polo

Składniki: (blaszka 22x 33 cm)

ciasto:

7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g siekanych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku)
ponadto

duże opakowanie herbatników kakaowych

masa:

na budyń

3 i 1/2 szkl. mleka
7 żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
ponadto

320 g miękkiego masła
1/2 czekolady białej, posiekanej
1/2 czekolady gorzkiej bądź deserowej, posiekanej
100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)
polewa:

2 kopiaste łyżki nutelli
1 łyżka masła
50 ml śmietanki 30%











Sposób wykonania:

Ugotować budyń .

Żółtka, cukier, szklankę mleka i obydwie mąki zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego wlać przygotowaną masę jajeczną. Energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Białka umieścić w wysokim naczyniu, dodać szczyptę soli i ubijać, aż będą sztywne. Kolejno dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy masa będzie pięknie lśniła, a cukier się rozpuści, dodać orzechy posiekane i zmielone, wiórki i posiekane batony. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut. Placek wyjąć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Gdy masa będzie gładka, dodać posiekane czekolady i batony. Wymieszać, już tylko łyżką.

Na dnie formy, ściśle ułożyć warstwę herbatników. Masę podzielić na pół i jedną część wylać na herbatniki. Na masę położyć biszkopt orzechowy. Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część masy, a na nią kolejną warstwę herbatników.

Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy polewa lekko zgęstnieje, wylać i rozsmarować na cieście.

Wstawić do lodówki, najlepiej na noc, by ciastka odpowiednio zmiękły.

Wyjąć z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation