Kuchnia

sushi i ryby

czas przygotowania: 30 minut
czas oczekiwania: co najmniej 3 godziny
czas pieczenia: 12-15 minut

składniki:
40 dkg fileta z łososia ze skórą
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
8 łyżek miękkiego masła solonego
10 liści bazylii
8 gałązek rozmarynu
5 liści natki pietruszki
1 mały suszony pomidor
2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
1 łyżeczka posiekanego marynowanego koperku (z zalewy ogórków konserwowych)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy

przynajmniej 3 godziny przed planowanym podaniem ryby przygotowujemy 4 rodzaje masła.

masło ziołowe
4 liście bazylii, rozmaryn i natkę pietruszki myjemy i osuszamy. oskubujemy gałązki rozmarynu zostawiając same liście. liście bazylii, rozmarynu i pietruszki bardzo drobno siekamy. dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy do powstania jednolitej masy. gotowe masełko zawijamy w folię spożywczą formując walec i wkładamy do lodówki, aby stężało (2-3 godziny).

masło koperkowe
ze słoika z ogórkami konserwowymi wyławiamy koperek. Świeży koperek myjemy i dobrze osuszamy. siekamy drobno oba rodzaje kopru, dodajemy zmiękczone masło i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. zawijamy w folię spożywczą starając się uformować walec. wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

masło z bazylią i suszonym pomidorem
pomidor wyjmujemy z zalewy i osuszamy. 6 liści bazylii myjemy i osuszamy. pomidor i bazylię drobno siekamy, następnie dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i mieszamy. gotowe masło zawijamy w folię spożywczą formując mały walec. wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (aż stężeje).

masło cytrusowe
cytrynę i pomarańczę sparzamy wrzątkiem. ocieramy z nich skórkę tak, by otrzymać po jednej łyżeczce skórki cytrynowej i pomarańczowej. z cytryny wyciskamy jedną łyżeczkę soku. sok z cytryny, skórkę z cytryny i pomarańczy ucieramy z 2 łyżkami miękkiego masła. gotowe masło owijamy w folię spożywczą, starając się nadać mu kształt walca. wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby stężało.

piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni celsjusza. filet z łososia dokładnie myjemy. kroimy na dwie porcje. blaszkę, na której będziemy piec rybę wyściełamy papierem do pieczenia. papier smarujemy oliwą i układamy filety z łososia (skórą do dołu). rybę posypujemy solą i pieprzem. wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-12 minut (łosoś jest gotowy, jeśli jego mięso zblednie i rozdziela się na kawałki po włożeniu widelca).
gotową rybę układamy na talerzach i podajemy do niej cztery rodzaje masła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation