Kuchnia

Przepisy

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKAMI - składniki:
50 dag wątróbki drobiowej
2 kwaśne jabłka
5 dag masła
sól
pieprz
1 litr mleka do namoczenia
20 ml krupniku
1 łyżeczka miodu

Sos malinowy:
20 dag malin (mrożonych)
500 ml czerwonego wina
2 łyżki cukru lub miodu
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKAMI - sposób przygotowania: Wątróbkę dokładnie umyj, oczyść z błonek i tłuszczu, zalej mlekiem i odstaw na 3 godziny. Potem przepłucz zimną wodą, delikatnie osusz. Usmaż na maśle, posól i popieprz. Gdy wątróbka lekko się zetnie, dodaj jabłka (wcześniej obrane i pokrojone w ósemki). Duś, aż jabłka będą miękkie, a następnie wlej krupnik i dodaj miód. Przygotuj sos: maliny zagotuj z winem oraz cukrem lub miodem. Przetrzyj przez drobne sitko. Wątróbkę podawaj na jabłkach skropioną sosem malinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation