Kuchnia

SweetPic

Kruche babeczki czekoladowe z kremem karmelowym

Składniki na babeczki:

2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki kakao)
200 g chłodnego masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka

Składniki posiekać nożem, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek (tradycyjnych) lub około 50 małych, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut. Wystudzić.

Krem karmelowy:

1 puszka masy kajmakowej - 400 g (można kupić gotową w sklepie; w UK firmy Nestle pod nazwą 'Carnation Caramel' - dulce de leche)*
90 g miękkiego masła

Masło rozetrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, po łyżce, dodawać masy kajmakowej, cały czas miksując. Schłodzić przez pół godziny. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć do upieczonych babeczek. Przechowywać w lodówce, choć bardzo dobrze sprawują się również w umiarkowanie ciepłych temperaturach, np. podczas imprezy.

Smacznego :)

* masę taką można otrzymać przez gotowanie zamkniętej puszki mleka skondensowanego słodzonego przez 2 godziny, przez cały czas zanurzonej w wodzie podczas gotowania; należy ją przestudzić, wiec najlepiej zrobić to dzień wcześniej;

** można się również pokusić o wymianę masła w kremie na bitą śmietanę, masa będzie lżejsza i mniej maślana, lecz masło jest bardziej pewne w przechowywaniu;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation